Filmul "Umbrele strămoșilor uitați"

Imagini

Informații

Data: 8 - 9 Octombrie 2021
Evenimentele trecute
  • 19 - 24 Iulie 2021
Program:
Sâmbătă, 24 Iulie 2021
Cinemateca Eforie:
14:30

Descriere

Adaptat după romanul ucrainianului Mikhaylo Kotsyubinsky, extraordinara sinteză de mit, istorie, poezie, etnografie, dans și ritual a lui Sergei Parajanov rămâne una dintre creațiile supreme ale cinematografului sonor sovietic, căreia nici măcar filmele ulterioare ale lui Sergei Parajanov nu îi umbresc splendoarea.

Filmul, a cărui acțiune se petrece în pitoreștii munți Carpați, este povestea tragică a dragostei dintre doi tineri proveniți din familii vrăjmase, Ivan (Ivan Mykolaichuk) și Maricika (Larisa Kadochnikova), și a vieții și căsătoriei lui Ivan după moartea Maricikăi. Intriga este emoționantă, dar ea servește lui Sergei Parajanov în principal ca pretext pentru extraordinara mișcare lirică a camerei (imaginea, maestrul Yuri Ilyenko), pentru folosirea inovatoare a naturii și interioarelor, pentru amestecul abil de folclor și fantezie în descrierea ritualurilor creștine și păgâne și pentru experiențele fascinante cu culori și muzică.

Film demn de mâna lui Aleksandr Dovjenko, la a cărui viziune poetică despre viața Ucrainei se face adeseori aluzie, „Tini zabutykh predkiv” aka „Shadows of Forgotten Ancestors” (Umbrele strămoșilor uitați) evocă, de asemenea, poveștile în general și uneori chiar anumite reprezentări ale acestora în filmele de animație ale lui Walt Disney – de pildă, căsuța din pădure din „Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici” (1937). Multe alte secvențe memorabile demonstrează o sensibilitate corporală, viscerală, așa cum se vede într-o amețitoare scenă din prima parte a filmului, unde camera este plasată pe vârful unui copac tăiat de secure, dar încă în picioare, pentru a ne lua cu ea în căderea vertiginoasă la pământ. (Jonathan Rosenbaum, critic de film la Chicago Reader, autor, preluat din 1001 de filme de văzut într-o viață).

"Insolit, acest film este de un modernism formal care atrage si surprinde, de un lirism plastic nemasurat (...). De remarcat la Paradjanov este modernismul cu care ii indruma pe actori. El insista mai mult asupra trupurilor decat asupra chipurilor, inventeaza gesturi sau contrazice intentiile prin gesturi. La el, totul e rapid si bine stapanit; aparatul de filmat are miscari precise, fiecare plan contine maximum de surprize, de contraste, de sugestii." - Robert Benayon (Positif, 1966)

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?