Revista de arta "SVAYA"

Imagini

Informații

Data: 3 Iulie 2021, 17:00 Sâmbătă

Descriere

Celula de Arta si Wood Be Nice lanseaza revista de arta SVAYA pe 3 iulie, in Bucuresti

Pe 3 iulie, de la ora 17:00, galeria neconventionala Celula de Arta, impreuna cu atelierul de creatie Wood Be Nice, organizeaza la Modul Carturesti (str. Academiei, nr. 18 – 20, Bucuresti) lansarea numarului 6 al revistei ucrainene de arta SVAYA. Lansarea este deschisa publicului, cu un numar limitat de locuri si va fi urmata de un vernisaj unde va fi expus numarul 6 al SVAYA, alaturi de un meet & greet cu reprezentantii SVAYA si o parte din artistii implicati in proiect, in locatia galeriei Celula de Arta din Bucuresti, B-dul Carol nr. 53.

Povestea SVAYA a inceput in 2009, cand scriitorii Nataly Virvitskaya si Roman Stadnyk, alaturi de designerul Olga Polyak (Olgastyle), au decis sa creeze un ziar dedicat artei.

Numele “SVAYA” a fost ales ca un cuvant codat, cunoscut doar pentru locuitorii orasului Cernauti: un vechi prieten comun il folosea ca semnal de alarma cand se pierdea la munte prin paduri iar metafora fost pastrata pentru metoda prin care se cauta colaboratori pentru ziar.


Primele cinci numere ale revistei au avut diverse forme de prezentare, de la ziar clasic la colectie de afise si almanah printat manual cu tehnica linogravurii.


Un manifest colectiv al artistilor despre perioada pandemica, fara o forma sau o structura fixa

Al saselea numar este o noua etapa a zinului si reprezinta iesirea lui din existenta sa ca publicatie tiparita si transformarea sa ca ziar subcultural, dintr-un „gazernal” hibrid si o revista de arta reprodusa manual intr-un obiect sintetizat fara un format stabil si o identitate vizuala.

Tema SVAYA #6 - „Gol” a fost aleasa in mod colectiv, prin vot anonim. Conceptul si denumirea corespunzatoare, „Memoria fragments”, s-au format organic, in timpul procesarii materialului primit, reflectiilor de carantina si regandirii experientei proprii din ultimii ani.

Diferenta principala intre SVAYA #6 si numerele anterioare este nu exista restrictii in ceea ce priveste suporturile media care pot fi folosite pentru a crea pagini.

Acest lucru se aplica nu numai metodelor de replicare (linogravura, manuscris, imprimare digitala, serigrafie, fotografie, cianotipie etc.) dar si insusi conceptul de pagina devine conditional, putand fi nu numai un obiect material inclus fizic in numar, ci o referinta la un alt obiect / proces / fenomen etc., prezentat in orice forma.

„Golul” s-a concretizat ca o cutie de memorie: o cutie de amintiri umplute cu obiecte aparent fara legatura a caror valoare este determinata de context. Integritatea componentelor editiei nu este stabilita, fragmentele au potentialul de a deveni baza unei expozitii personale, in cadrul careia proprietarii pot compune in mod arbitrar elementele. In plus, in dimensiunea individuala, continutul numarului nu este definitiv: poate fi completat de propriile artefacte. In acest fel, crearea „Memoria fragments” pe termen lung devine un proces nesfarsit, care poate implica orice persoana care a interactionat cu zinul.

“Ador flexibilitatea, incertitudinea. Ofera libertatea imposibila. Niciun alt proiect nu a fost asa pentru mine. Pot incepe cu o viziune la inceput si pot termina cu o poveste total diferita. Pot sa-mi urmez instinctele si sa ma razgandesc pe drum, nu datorez nimic nimanui. Este ca o bucata de lut pe care o poti transforma in orice iti dicteaza instinctul. Poate fi un lucru normal pentru artele plastice, dar in design grafic forma urmeaza functiei. Si nu imi doresc nicio functie. Iata deci cea mai puternica conexiune dada si motivul pentru care este atat de greu sa definesti ce este acest zine.”, povesteste Olga Polyak, fondator SVAYA.

“Imi imaginez ca, la un moment dat, SVAYA s-ar putea transforma in orice. Exista o directie digitala: un blog online sau o galerie de realitate virtuala. Si o directie manuala non digitala: sculptata in stanci sau pe copaci in padure sau un grafitti pe ziduri din oras. Dar acestea sunt extreme, poate fi, de asemenea, o carte clasica, un disc, un podcast sau un documentar ... literalmente orice.”, mai spune ea.

Artistii participanti la SVAYA #6 sunt:

Ucraina (26 artisti): Michail Mordan, Roman Stepanov, Jol Tai, Olgastyle, Viktoria Makogonchiuk, Olenka Petryshak, Iryna Virstiuk, Olexandra Skrypnyk, Iryna Slepeniuk, Nataly Vitvitskaya, Kirill Pankratov, Pockets, Alexander Sushinsky, Ilie Sturko, Roman Stadnyk, Irina Turchinenko, VoeOne, Vesta Tattoo, Emma Antoniuk, Evghenia Gritsku, Anton Makarov, Maria Agisyan, K Ra, Serhii Akhremenko, Anna Tarovetska. O.B.

Germania (4 artisti): Daniel Magner, Jaroslav Kusch, Jaroslav Kusch, Corrina Gerhards

Romania (11 artisti): Daniel Loagar, Sabina Suru, Maria Ivan Gurzu, Schoppelcut, IRLO, Andrei Cornea, Alex Manea, Ionut Crava, Jumatatea Plina, Alexandru Raduta, Cora Manole.

Numarul 6 din SVAYA este primul cu o lansare in afara orasului de origine, Cernauti, avand lansari simultane in Ucraina si Romania.

La evenimentul de pe 3 iulie, de la Carturesti Modul, vor povesti Daniel Loagar (fondator Celula de Arta), despre colaborarea Celulei de Arta si a artistilor din Romania cu SVAYA Olga Polyak (fondator SVAYA), despre istoricul si manifestul SVAYA ca si proiect, Octav Avramescu (antropolog) despre fenomenul Zine ca forma de protest/arta/manifest si isi vor prezenta lucrarile cu care au participat la SVAYA #6 artistii Jumatatea Plina, Alex Manea, Cora Manole si Andrei Cornea iar colectivul din Ucraina va transmite live un fragment din lansarea simultana.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Spotmedia, Iqads, Revista Atelierul, Igloo, The Institute, Zeppelin, Modernism, PRwave, Bookblog, 4arte, Iqool, Goingout, Bucharest Guide, Pro Bucuresti, Munteanu, SMARK.

 

 

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?