EpicTalk 2019

Imagini

Informații

Data: 26 Octombrie 2019, 14:00 Sâmbătă

Descriere

Ca adulți, suntem, adesea, conștienți că viața nu-i chiar floare la ureche și că, de cele mai multe ori, căderile noastre sufletești sunt extrem de dureroase, de aceea tot ceea ce avem nevoie este să ne găsim curajul de a ne scutura pentru a merge, cu încredere, mai departe. Fie că suntem singuri sau avem pe cineva alături în această călătorie numită viață, ironia face ca mulți dintre noi să nu ne mai asumăm poveștile pe care le trăim (odată ce ne-au fost lovite sufletele) sau să ne îndepărtăm, cu îndârjire, de relații pentru a părea imbatabili. Scăpăm, însă, din vedere faptul că integritatea noastră, inclusiv cea sufletească, se află într-o complementaritate directă cu acceptarea și recunoașterea tuturor experiențelor trăite (inclusiv a celor apăsătoare), respectiv dârzenia de a rămâne umani și vulnerabili în conexiunile care ne leagă.

Despre bine și greu, despre succes și eșec, despre răni deschise și pansamente sufletești, vom vorbi în acest an, la #EpicTalk 2019, eveniment organizat de Pagina de Psihologie și Mozaic Media. Vom dezlega ițele întortocheate ale adevărului despre noi și despre relațiile care ne cresc, alături de cei mai iscuți speakeri ai momentului: psihologul Aurora Liiceanu, psihologul Diana Stănculeanu, jurnalista Sanda Nicola, activistul Dragoș Bucurenci, preotul Francisc Doboș și psihologul Gáspár György. Conferința se va încheia printr-o conversație purtată deschis între cei șase vorbitori și public, în cadrul unui panel coordonat de Amalia Enache, gazda și moderatoarea evenimentului.

Prezentare discursuri

Gáspár György – Despre copiii invizibili
Fiecare dintre noi cărăm în minte o poveste despre cine suntem, ce merităm și unde putem ajunge în această viață. Pasajele de început le scriem din primele zile de viață, continuăm să adăugăm altele noi pe măsură ce descoperim viața și ne oglindim psihologic în relațiile care ne cresc. Pentru unii poveștile conțin infinite (ne)adevăruri, pentru alții mai degrabă multă ficțiune. Indiferent cine suntem și ce nume purtăm avem responsabilitatea de a edita conștient această poveste psihologică pentru a face loc tuturor părților care descriu istoria personală și care ne ajută astfel să descoperim cine suntem, cu adevărat. Despre părțile uitate din noi și despre puterea copiilor invizibili, vă invit să vorbim la #EpicTalk 2019.

Aurora Liiceanu – Despre soacre și nurori
Oamenii trăiesc prinși în multe relații. Fiecare individ este într-o relație o constantă, dar intrat într-o relație cu alte persoane, relațiile lui sunt diferite. Există relații de sânge, de rudenie, dar și relații cu conotație simbolică – cumetrii, alianțe între membrii a două familii etc. – astfel încât universul relațiilor este pe cât de vast, pe atât de divers. Relația soacră-noră este des întâlnită în folclor, povești, zicale, anecdote, dar ea este abordată și de specialiști în științele sociale. În folclor, soacra este de regulă o persoană rea, intruzivă, cârcotașă, mereu în rivalitatea cu nora, care este victima ei. Cercetătorii care studiază relațiile caută să privească cu alți ochi această relație, să explice mecanismele care stau la baza comportamentului fiecărei părți din această relație. Indiferent de ceea ce apare frecvent în cultura populară sau în literatura de specialitate, există un consens: relația soacră-noră are un mare prestigiu în viața de cuplu și o specificitate de netăgăduit.

Diana Stănculeanu – Despre frați și surori
Cu o complexitate care lasă mult în urmă vorba „sângele apă nu se face“, relația dintre frați este probabil cea mai de durată din viața noastră; născută din intenția minunată a părinților de a le garanta primilor născuți un prieten adevărat pe viață, fratria devine adesea un adevărat cal troian, ce oferă familiei o dinamică complicată, încărcată de tensiuni, gelozie, rivalitate și conflicte. Oportunitățile sunt însă pe măsură – prin empatie, îndrumare, blândețe și atenție unică la nevoile fiecărui copil, relația cu frații poate deveni acea insulă de stabilitate, echilibru, acceptare și iubire, pe care ne putem refugia, când apele vieții noastre devin foarte tulburi.

Francisc Doboș – Despre Dumnezeu în om și despre om în Dumnezeu
Ce fel de relație? Un cuplu deschide Biblia, Adam și Eva. Și un cuplu o încheie. Care? Și de ce? Sigur bărbat și femeie i-a creat? O existență în două vieți. După chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Care este chipul omului? Unde este chipul lui Dumnezeu? De la sărut la „devorare“. Cum revenim la sărut? Noi ce treabă avem cu el. La toate aceste întrebări vom căuta răspunsurile la #EpicTalk 2019.

Sanda Nicola – Despre fricile și anxietățile noastre
Ne naștem atât de liberi, de generoși și de îndrăzneți, dar pe măsură ce înaintăm în vârstă hrănim ambiții, cultivăm mize, dobândim frici și devenim prizonieri. Din temnița minții noastre, totul se vede suspect, oricine ar putea fi un agresor, cei din jur îți vor mai degrabă răul decât binele. Stând ghemuit și înfrigurat, tresărind la orice zgomot, te gândești numai la pericole iminente, îți faci scenarii sumbre și nu reușești să vezi că, de fapt, tu ești propriul tău agresor. Tu alegi să stai singur, chircit, într-o temniță imaginată de mintea ta și refuzi să ieși afară. Ușa e deschisă, lăcatul nu-i pus, trebuie doar să faci pasul în afară. Iar dacă te pândește într-adevăr vreun pericol, înfruntă-l. Orice deznodământ, învins sau învingător, e de preferat prizonieratului.

Dragoș Bucurenci – Despre identitate și sexualitate
În ce măsură ne definește cine și ce ne atrage? Este sexualitatea doar un aspect secundar al identității noastre? Ce se poate și ce nu se poate schimba în legătură cu identitatea noastră sexuală? Sunt întrebări care nu mi-au dat pace ani de zile. Nu mă mai iluzionez de mult să cred că voi găsi vreodată răspunsuri definitive, dar m-aș bucura să împărtășesc cu voi câteva dintre aceste căutări, îndoieli și asumări care m-au ajutat să devin cel care sunt astăzi. O fac cu speranța că vom vorbi mai mult și mai deschis despre aceste lucruri și că ne vom face tuturor mai blândă călătoria către sine.

Cui i se adresează?
Evenimentul este destinat persoanelor ce vor să-și îmbunătățească relațiile cu părinții partenerilor, adulților ce își doresc să-și explice anumite comportamente pe care le au în relația cu frații, cu copilul invizilbil, sau cu divinitatea, indivizilor ce vor să-și depășească limitele prin traversarea propriilor bariere interioare, precum și persoanelor interesate de procesul de dezvoltare personală și autocunoaștere. Dacă vrei să afli adevăratele câteva secrete despre cele mai importante adevăruri și picanterii ale relațiilor, fii parte din #RevoluțiaRelaționalăÎnRomânia, și haide să scriem, împreună, istorie.

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?